Fødselssmerter.

Jeg må nesten følge opp innlegget mitt om "pysete" damer.

Som sagt, mener jeg ikke at alle skal føde uten smertelindring. Smerteopplevelsen er helt individuell.
Men, jeg mener at man skal gjøre sitt beste, og prøve å strekke seg så lenge som mulig.
Når man begynner å få rier, skal man prøve å holde ut. Og ikke bare kaste seg på epidural o.l. Hvorfor står under her.
Selvfølgelig skal de som ligger i fler timer ha lov til å ta smertestillende. Eller alle skal ha lov til det.

Men, jeg synes at terskelen for hva og hvor mye smerte man aksepterer er veldig lav.
Det ser man jo for eksempel på bruken av paracetamol. Det er ikke uvanlig å ha en eske i veska til enhver tid. Og ved ubehag, er det mange som tar en paracet med en gang.

Flere forhold påvirker smerteopplevelsen

  • Kvinnens fysiske og psykiske tilstand ved fødselens begynnelse
  • Kvinnens smerteterskel (NB - det er ikke uvanlig at kvinner med "lav smerteterskel" i det daglige liv, tåler fødselssmertene godt!)
  • Rienes intensitet
  • Fosterets stilling og størrelse
  • Fødselens varighet

Mange mener at å føde uten bruk av smertestillende medisiner, er det beste. Kvinnen får på denne måten et mye mer bevisst forhold til det som skjer, og kan da være mer aktiv under selve fødselen. I enkelte tilfeller vil det likevel være bedre å bruke smertestillende midler. Dette gjelder bl.a. langvarige fødsler og fødsler hvor smertene er spesielt sterke.

En ulempe med epiduralbedøvelse er at sammentrekningene i livmoren blir svakere, noe som igjen kan føre til at fødselen tar lengre tid enn nødvendig. Akkurat det kan være like anstrengende for den fødende som de smertene en ville hatt uten bedøvelsen.

Den fødende klarer ikke presse like godt ved bruk av denne bedøvelsen. Det øker sannsynligheten for at vakuum eller tang må benyttes for å hjelpe barnet ut.

8 Søte ord

danjekitn

13.mai.2010 kl.12:09

egentlig ganske enig ;L

Maison Katy ♥

13.mai.2010 kl.12:23

Veldig enig i det du skriver om å ikke kaste seg ut i havet av smertestillende med engang man kjenner litt ubehag. Men nå er det også slik at folk er forskjellige, og selvom min første fødsel startet "rolig" og jeg følte jeg hadde god kontroll på smertene ved de første riene, var jeg i utgangspunktet utslitt før selve fødselsfasen startet etter å ha hatt rier i 1 uke, dag og natt, uten å få sove eller hvile skikkelig.. Og når babyen i tillegg satt fast og ikke kom seg lengre ned i bekkenet, i tillegg til at jeg hadde stormrier i 3-4 timer(en rie på nivå 10 som aldri gav seg..) hadde jeg ikke noe valg enn å ta epidural. Måtte til og med ha påfyll flere ganger fordi den ikke tok smertene mine..

Hadde vel tenkt tanken om å klare meg uten, i og med at jeg har ganske høy terskel for smerte i tillegg til at jeg er utrolig viljesterk og sta. Men jeg hadde ikke sjans! Fødselen tok 22 timer fra jeg ble lagt inn på sykehuset og jeg hadde aldri klart meg uten noen form for smertelindring...

Nå som jeg snart skal føde igjen har jeg veldig tro på at det skal gå mye bedre og jeg har foreløpig ingen tanke om å ta noe smertestillende før jeg føler det skulle bli absolutt nødvendig, hvis det i det hele tatt blir det :) I hope not! :)

Melissa- Pseudotvillingmamma

13.mai.2010 kl.12:31

Katy: Men da er jo du en av de som virkelig trengte epiduralen!!

Utgangspunktet ditt var jo å klare deg uten, men du måtte kaste inn hånklet.

Og det er slik jeg mener det bør være!

En fødsel er jo vond, men det virker som mange gaper etter epidural før de i det heletatt har kjent på smerten, og prøvd å puste seg igjennom den.

Ønsker deg i alle fall lykke til med fødselen, det går somregel raskere andre gangen:)

Princess Kine

13.mai.2010 kl.12:35

heisann :) da jeg fødte miin datter i des 2005 så begynte riene mine klokken 02.00 på natten og jeg hadde sterke smerter hele dagen og fødte ei velskapt prinsesse klokken 21.02 på kvelden :) jeg er stolt over at jeg IKKE brukte noen form for smertelindring i det hele tatt i alle disse timene...hvorfor?jeg ville rett og slett ikke....ja jeg hadde vondt,men ikke værre enn at jeg kan gå igjennom 10 fødsler til uten smertestillende :) eneste jeg fikk var oksygenmaske!!

Janne 20år mor og forlovet

13.mai.2010 kl.12:53

jeg brukte ingenting. jeg klarte mege helt fint, vondt var det jo men jeg synes ikke det var så ille egentlig. men så gikk alt veldig fort til meg da.
Helt enig. Tar omtrent ALDRI smertestillende (likevel er jeg imun mot paracet og en del andre smertestillende). Hadde styrtfødsel med rier som var helt ekstreme. Jordmora fikk helt hakeslepp og sa ho aldri hadde sett en så røff førstegangsfødendes fødsel, likevel klarte jeg uten epidural. Trodde jeg skulle dø, for lå i 1 time med max 15 sek pause mellom riene (før pressriene begynte), men var fast bestemt på å klare uten :) Var oppe og gikk 15 min etter fødselen og det tviler jeg hadde gått med epidural :p

myruin

13.mai.2010 kl.13:55

Synes det må være opp til hver enkelt jeg..

Selv fødte jeg uten form for smertestillende i det hele tatt, trodde jeg fikk lystgass, men de hadde ikke fått skrudd den på..

Men jeg synes det er mer mekelig de som velger keisersnitt uten spesiell grunn, jeg. For jeg tror at barn har godt av å bli født vaginalt. Men meg om det altså..

Ha en fin dag!

Mariann Johansen ♫♥♫

14.mai.2010 kl.16:32

Fødselen til Sara tok 40 timer, regnet fra jeg begynte å få rier som var smått smertefulle. Den "aktive" delen tok over 10 timer, men jeg spiste eller sov ikke på nesten to døgn. Jeg sa klart i fra at da jeg ble innlagt, at jeg ville ha epidural, DERSOM jeg følte behov for det. Etter over 30 timer med rier var jeg utslitt, og da ba jeg om smertelindring.

Viktor sin fødsel tok 5 timer, riene var egentlig vondere, men siden alt var så rolig og jeg var helt uthvilt og avslappet, taklet jeg smerten mye bedre. Da brukte jeg ikke lystgass engang.

Ikke på noe tidspunkt følte jeg behov for å skjelle ut Ivar, eller jordmødrene for den del. Jeg syns den reaksjonen er litt underlig, men det er sikkert fordi jeg ikke er sånn selv. Jeg er imidlertid enig med deg, at det må være vanskelig for en blivende pappa å høre, "jeg hater deg for faen", når han bare ønsker å være en støtte for kjæresten sin...

Jeg er også enig i at på _generelt_ grunnlag er damer mye mer pysete nå enn før. Det betyr jo slett ikke at alle jenter vil ha keisersnitt og bedøvelse uten videre. Men det ER et faktum at terskelen for keisersnitt er mye lavere nå enn for 40 år siden. Det hadde ikke skjedd for noen år siden at en jente hadde fått VELGE å få keisersnitt fordi hun var redd for å føde normalt. Man kan jo diskutere om dette er en positiv eller negativ utvikling - men jeg syns i alle fall at det skal være nokså høy terskel for å gi både epidural og keisersnitt..

Skriv ett nytt søtt ord

Melissa- Pseudotvillingmamma

Melissa- Pseudotvillingmamma

22, Sarpsborg

Jeg er en dame med tusen baller i luften, lider av ekstrem skrivekløe og enorm tankevirksomhet. Det som blir skrevet er nok ikke alltid det mest gjennomtenkte, men jeg er ærlig og blåøyd helt inn til beinet. Jeg er gift med en stilig type, og har to barn med nesten 12 måneder mellomrom. Har også ei lita mopsefrøken og en katt, som forøverig er oppkalt etter Emil i lønneberget. Vi bor i ett gammelt fransk murhus i Sarpsborg sentrum, som per nå er ett lite prosjekt i seg selv. Jeg elsker interiør, håndarbeide, blader, barn, kaffe, sjokolade og selvfølgelig familien og livet mitt. Jeg jobber innen helsesektoren, og trives med å være en omsorgsperson. På denne bloggen finner du skriblerier om livet vårt, på godt og vondt. Johannes Olander 02.09.08 Maren Elisabeth 01.09.09

Kategorier

Arkiv

hits