Provoserende alkoholbruk.

Fest betyr alkohol, når man skal hygge seg drikker man vin, i fint vær er det godt med en kald øl, og alkohol løser opp stemningen. Alle disse er forventninger og holdninger til alkohol som er vanlig i samfunnet i dag, de representerer hvordan det er akseptert å bruke alkohol som rusmiddel og symbol. Disse forventningene gir vi også videre til barna våre.
Vi kan si at bruken av alkohol er innarbeidet i vår kultur på en slik måte at vi bevisst og ubevisst etablerer holdninger, forventninger, ritualer,osv.. til alkoholbruk fra vi er ganske små. Undersøkelser viser at vanlige holdninger og forventninger til alkohol og alkoholbruk i stor grad er tilstede hos barn endog før de begynner på skolen.

I de siste årene har begrepet "kollektiv drikkekultur" vært brukt til forståelse av vårt forhold til alkohol. Begrepet vektlegger at vi alle lærer å bruke alkohol av andre. Vi lærer oss også et sett med såkalte "felles" forventninger til bruken og til alkoholens virkninger. Vi lærer oss også å knytte verdi og mening til alkoholbruk og til å knytte alkoholbruken til sosiale situasjoner. Vi lærer oss også å knytte mening og "symbolverdi" til alkoholbruk for eksempel som symbol på felleskap, frihet og på det å bli voksen.

Jeg reagerer virkelig på mentaliteten til normenn.
Det virker som at det følger med alkohol i enhver sammenheng.

Det dummeste jeg hører er "Nå fortjener jeg ett glass vin". Fy fader. For en mentalitet.
Bare se barnefamilier på flyreise, de drikker og drikker. Barna føler seg ukomfortable.
Foreldrene blir "gøyale", og tror barna synes det er moro.
Barn og alkohol hører bare ikke sammen. Jeg blir utrolig provosert!!
Når jeg går gjennom gågata, ser jeg foreldrene sitter med hver sin øl, ungene er med. Jeg blir forbanna.

Når jeg leser facebook statuser, som det står: "Koser meg med ett glass vin", lurer jeg på om personen som poster det glemmer at hun/han har skrevet det hver kveld i fler uker.

Hva mener dere om å ta seg ett glass i enhver sammenheng?

24 Søte ord

ahkj

14.05.2010 kl.13:18

Bra innlegg, Melissa! Jeg har aldri vært oppvokst med alkohol, aldri sett mine foreldre drikke noe som helst. Og sånn vil jeg ha det for sønnen min og. Jeg drikker kanskje en del når han er hos faren sin - men da i fest sammenheng. Og det ser jeg ikke på som det samme. Noen har sikkert meninger om det og. Men jeg syns det er verre å ta seg en øl/ et glass vin hver kveld. Drikke på julaften, på grillings om sommeren osv. Men alle har sine meninger, og det har vel mye med hva man er vokst opp med...

englemammaogalenemor

14.05.2010 kl.13:41

Tar meg et glass vin eller oel naar jeg foeler for det men det betyr ikke at jeg drikker meg full for det. Om trollet sover skader det ingen med et glass. Og da holder et glass for meg. Saa sies det at jeg ikke nesten drikker heller.

Umph

14.05.2010 kl.13:53

Jeg blir så innmari provosert av folk som legger ut bilder av ungene sine på internett!!!

Hva tror du barna dine vil synes om at det ligger mange bilder ute av dem når de blir større??

Melissa- Pseudotvillingmamma

14.05.2010 kl.14:08

Umph: Hva i alle dager hadde det med innlegget mitt å gjøre??

For det første, så legger jeg nesten ikke ut bilder av barna mine.

Og for det andre, tror jeg de vil forstå at jeg bare var stolt av de.

Melissa- Pseudotvillingmamma

14.05.2010 kl.14:09

englemammaogalenemor: Så lenge man ikke føler for det hver eneste dag så gjør jo ikke det noe:-)
jeg er helt avhold. har vært det siden jeg bestemte meg for det for nesten 4 år siden! folk vet ikke hvor teite de blir i fylla, selv de som tror de ar helt kontroll. kommer fra en familie hvor det har vært og er mye alkoholdrikking så det og min tro er grunnene til at jeg har valgt bort alkoholen! samboern min drikker heller aldri og jeg er veldig glad for at mine barn aldri vil bli "vandt med" at det er greit og drikke, uansett om det bare er snakk om ett glass eller to eller mer....

Chalten

14.05.2010 kl.15:01

Å ta et glass vin etter jobb, en øl i sola eller lignende ser jeg ingenting i veien med. Men foreldre som drikker feks på flyreiser og blir fulle i barnas samvær synes jeg selvølgelig ingenting om. Om foreldre velger å ta et glass vin/øl for "kos" når de er sammen med barna har jeg heller ingenting i mot. Men de må begrense seg.

Mariann Johansen ♫♥♫

14.05.2010 kl.16:44

Du sier: Jeg reagerer virkelig på mentaliteten til normenn.

Det virker som at det følger med alkohol i enhver sammenheng.

Etter min mening drikkekulturen i Norge sitt største problem, ikke at det drikkes ofte - men at det drikkes ekstremt MYE når det drikkes. F. eks i Italia, Spania, Frankrike, Danmark - faktisk i de fleste andre land, er alkohol forbundet med langt flere hverdags - sammenhenger enn her i Norge. Forskjellen er at de ikke drikker en FLASKE vin - de drikker ett glass.

Så kan må jo diskutere hvorvidt DET er en sunn holdning å videreføre til sine barn. Personlig ville jeg langt ha foretrukket at mine barn syns det var ok å ta seg et glass vin på en onsdag, framfor at de drakk seg drita fulle på lørdag.

Jeg tror man skal være forsiktig med å skjerme barna sine altfor mye mot alkohol. Ingenting er så spennende som det som er forbudt. Før eller siden vil de fleste prøve det ut uansett, og da er det, som du er inne på, viktig at de har et sunt forhold til det hjemmefra. Det får man så klart ved å gå fram med et godt eksempel som foreldre, dvs ved å ikke drikke seg full foran ungene. Men det aller viktigste, i alle fall mer viktig syns jeg, enn at barna aldri ser mamma og pappa med en øl eller et glass vin - er det at man har SNAKKET med ungene når de begynner å forstå hva alkohol er. At man har et tillitsforhold. Og at ungene er klar over konsekvensene ved å bruke alkohol.

Melissa- Pseudotvillingmamma

14.05.2010 kl.18:36

© Mariann Johansen: Det er sant Mariann! Jeg sier også heller ett glass vin på onsdag enn drita fulle på lørdag. Absolutt.

Jeg synes bare at enkelte mennesker drikker i enhver sammenheng nå. Uansett, følger det med ett glass ( eller 10).

Ja, man skal nok ikke skjerme de for mye. Men man trenger heller ikke lære de at alkohol skal brukes hver eneste dag:-)

Melissa- Pseudotvillingmamma

14.05.2010 kl.18:39

Chalten: Jeg ser heller ikke noe galt med å gjøre det engang i ny og ne.

Men når det blir vanen å gjøre det hver kveld, synes jeg det er feil!:)

Melissa- Pseudotvillingmamma

14.05.2010 kl.18:41

Yeshimebet: Nei, det er nettopp det. At de ikke selv forstår at de blir helt idioter. Tenk om noe skulle skje barna, og man må på legevakten for eksempel.

Barna merker også ett glass vin på foreldrene.

Jeg kan forstå de som tar ett glass i ny og ne, selvom jeg selv foretrekker sjokolademelk eller cola. Men jeg kan ikke forstå de som tar ett glass hver eneste kveld!

Anneli og Emma-Sophie

14.05.2010 kl.19:07

Når det gjelder det med at barna kanskje må på legevakta.. Hva med foreldre som ikke har lappen?:o

Jeg drikker utrolig sjeldent.. Synes det smaker så forferdelig, så da ser jeg liksom ikke noe poeng med å drikke det heller:p Men skjer innimellom at vi begge tar oss et glass vin på lørdagskvelden, etter at Emma har lagt seg. Ser ikke noe problemer med det egentlig.. For det første så er det vel minimalt som kan skje akkurat mens hun ligger og sover. Selvfølgelig kan det skje noe, men sjansen er såååå bitteliten. Kan ikke gå rundt og tenke "tenk om, tenk om" om alt hele tiden. For det andre så finnes det f.eks taxi og naboer som kan kjøre oss på legevakta om det, mot formodning, skulle skje noe.

Det kommer kanskje litt ann på hvordan man har vokst opp? I familien min så har det alltid vært et ganske "moderat-liberalt" alkoholforbruk. Det har ikke vært noe tabu og heller ikke vært noe overdrevent, så jeg har et veldig avslappet forhold til det. På tross av at alkohol ikke var en fy-fy-sak så har jeg aldri sett foreldrene mine tydelig beruset og er rimelig glad for det.

Melissa- Pseudotvillingmamma

14.05.2010 kl.19:27

Anneli: Jeg tenker ikke først å fremst på at man ikke kan kjøre. Men på hvordan man ter seg og oppfører seg om man må avgårde med barna, og er litt små beruset av alkohol.

Hvordan tar det seg ut å møte på legevakta å stinke alkohol liksom.

Jeg er vokst opp i en familie som ikke har drukket noe alkohol.

Vel, kanskje ett glass øl til maten i ny og ne.

Hjemme hos oss et ikke alkohol tabu, vi kan ta oss en øl, eller ett glass vin. Men det er ikke noe vi gjør hver eneste dag:-):-)

14.05.2010 kl.22:23

men bedre at barna har sett en ølflaske i barndommen,enn at de er sykt nyskjerrige på den når de blir fjortisser!!men helt enig i å være MEGET våken for alkohol når barna er tilstede!!!!!!!

Diva Grotesque

14.05.2010 kl.23:45

Føler litt for å forsvare mammaen og pappaen min her:P

Jeg hrr alltid vært vandt med at mamma og pappa tok seg ETT glass på kvelden på lørdager, eller ved bursdager og slikt, men aldri mer enn ett.

Og jeg tar skjeldent mer enn et glass selv, og det skjer i vår famiulie, selv om de minste er til stede, ett glass til maten ofte, eller en liten likør til desserten, men skjeldent uten mat til, og dermed har aldri de voksne forandret personlighet. Og vi har fått et forhold til vin, øl, og andre drikkevarer som noe man koser seg med, og en enhet holder.

Jeg drikker aldri mer enn en selv, jeg AVSKYR følelsen av alkohol i hodet.

Hilde

15.05.2010 kl.01:16

Norge er VERDENS kjedeligste land, nettopp på grunn av mennesker som deg. Som har fordommer mot de som koser seg og vil leve livet sitt på sine måter. Jeg blir rett og slett støtt når du kommer med slike innlegg. Jeg drikker vin når det passer meg, omså det skulle være et glass hver kveld i en uke, hvorfor skal det plage andre? Hvorfor plager det deg?

Jeg kommer til å lære mine barn om verdien i å kose seg med ting, jeg kommer til å servere de både vin og øl til maten fra den dagen de er konfirmert. Hvorfor skal jeg ikke gjøre det? Vi lever KUN 1 gang, og det gjelder å gjøre mest mulig utav dette livet. Når barn vokser opp i et miljø der man snakker om alkohol som noe man koser seg med, så er sjansen faktisk mindre for at de drikker seg DRITA sammen med venner, fordi de har lært verdien av å kunne kose seg med "den ølen", istedenfor å bøtte neppå, fordi de vil drikke mest mulig før mamma og pappa oppdager det!

Jeg elsker å ha friheten til å kunne ta meg et vinglass når jeg vil, eller en øl til maten, og det holder med det.

Hva er vitsen med å lange så kraftig ut mot oss livsnytere? Vi gjør da ikke DEG noe vondt!

Melissa- Pseudotvillingmamma

15.05.2010 kl.08:04

Diva Grotesque: Jeg skal si meg veldig enig med at det ikke er det verste en forelder kan gjøre.

Jeg har bare følelsen av at her i norge, blir ofte ett glass til 1 flaske!

Jeg kommer også til å ta meg ett glass til maten innimellom.

Jeg tror ikke barna tar noen skade av det.

Nå sikter jeg til skrekkeksempler.

Slike som elsker følelsen av alkohol i hodet:)

Mikaela

15.05.2010 kl.13:25

Etter å ha sett venner og andre bekjente både skade seg selv og andre, samt å oppføre seg som komplette idioter i samvær med både venner og familie, så bestemte jeg meg for å være avholds for flere år siden. At jeg har avholds betyr ikke at jeg har imot alkohol, jeg er bare imot at det drikkes i bøtter og spann. Kjæresten min kan fint ta seg et glass vin eller en øl om han får lyst på det, men selv han har funnet ut at vitsen ikke egentilg er så stor, så det blir med kanskje bare én gang i uka eller mindre.

Da jeg og kjæresten min var på ferie i Kroatia i fjor satt vi på en restaurant hvor en familie på fem satt og spiste. Vi satt og så på at de fikk servert både en, to og tre flasker vin, og til slutt var det så mye leven laget av foreldrene at barna satt og gråt. Mulig det er mange som synes det var feil gjort, og at vi heller skulle ha holdt oss unna, men der og da fant jeg og kjæresten ut at det beste var å få barna bort. Selv minstejenta som jeg tok på armen viste tydelige tegn til å være redd - og hun var bare rundt ett-to år gammel! Kjæresten tok de to andre i hendene, og eldste på 7 år viste vei til der de bodde. Vi fikk lagt ungene i sengene sine og beroligget dem før vi gikk tilbake for å finne foreldrene enda mer høylytte - og uten å vise tegn til at de så at barna var borte. Slik synes jeg bare er sykt og skremmende!

Melissa- Pseudotvillingmamma

15.05.2010 kl.18:15

Mikaela: Det er den verste historien jeg noen gang har hørt. Fysj, det er så synd på slike barn.

Jeg har vært borte i noen lignede episoder.Stakkars unger!

Det er det at ofte ett glass blir til en flaske eller fler.

Vi drikker heller ikke ofte, men innimellom tar vi en fest. Men da er selvfølgelig ikke ungene tilstede!

Melissa- Pseudotvillingmamma

15.05.2010 kl.18:16

Anonym: Selvfølgelig. Men som sagt tidligere, noen foreldre holder seg ikke bare til ett glass. Og det er det som er synd med det.

Melissa- Pseudotvillingmamma

15.05.2010 kl.18:22

Hilde: Dette var en fin kommentar. Og merkelig nok fikk den meg på ett litt annet spor. Man skal selvfølgelig kunne kose seg med ett glass vin, i barnas nærvær også. Men, jeg har ett inntrykk av at det ofte blir konsumert en god del mer. Noen klarer rett og slett ikke å holde seg til 1 øl, eller ett glass vin.

Vi kan også ta oss en øl til maten, selvfølgelig. Jeg er veldig glad i øl.

Men, jeg passer alltid på å ikke bli synlig beruset foran barna, og ikke når barna har lagt seg heller.

Jeg ser for meg ett skrekksenario, om jeg for eksempel må på legevakten, og lukter alkohol.

Dette innlegget var kanskje litt vel satt på spissen, og var ikke siktet til de som tar ett glass til maten. Men til de som virkelig drikker seg fulle.

Så det plager aldeles ikke meg at enkelte velger å ta ett glass vin eller en øl. Men det provoserer og plager meg om det går utover barna, i form av usikkre og redde barn.

Hilde

15.05.2010 kl.23:48

Hei igjen!

Jeg er helt enig i det med overdreven alkoholbruk, fordi barn er så var på forandringer i adferden hos foreldrene, og det skal ikke mye til før de føler seg utrygg og utilpass. Og man vil selvfølgelig ikke utsette barna sine for dèt. Da er det bedre å "låne de bort" den kvelden man har lyst på mer enn ett glass.

Jeg vil også få kommentere det med at :

Når jeg drikker ett glass vin, så luktes det på ånden min, hvis jeg drikker 2 glass, så lukter det like mye.. Hvis jeg hadde kommet på legevakten med min sønn, etter å ha drukket 1 (eller 2) små glass vin, og legen hadde kommentert det, da tror jeg faktisk jeg ville ha svart med samme mynt: "tar ikke DU deg en cognac på en frikveld? gjør det DEG til en dårligere forelder den kvelden?

Det er nettopp der vi som kvinner tenker feil, vi bryr oss alt for mye om hva andre sier - og mener om oss. Jeg er en sånn person som tenker at - jaja, de får si og tenke hva de vil - fordi JEG vet selv hva som er fakta, og at jeg fortsatt har kontroll (etter litt vin.)

Når alt dette er sagt: Jeg er enige i synspunktene dine Melissa, man ser jo skrekk eksempler på alkoholiserte foreldre+barn overalt hvor man reiser. Jeg synes det er tragisk. Feks i syden, hvor barna er usikre nok fra før, så kommer foreldrene drita hjem fra byen i tillegg... Fysj! Å for ikke å glemme fattige land som polen. Hvor vodka er billigere enn melk, og småbarnsmødre går med spritflaska i den ene hånden, og barnevogna i den andre...(Det er jo forsåvidt et annet kapittel da.)

Nei, det handler om å gjøre bevisste valg, og ikke utsette barna for mer enn det som nødvendig er..Vi kan ikke skjerme de fra omverden, men de må få slippe å føle seg utrygge hjemme. Det er vår jobb, og vår plikt. I tillegg skal vi lære de om gode verdier og gode moraler. Og så lenge barna er blide og fornøyde, og vet hvor de har oss, så er målet oppnådd, da vet vi at vi gjør en god jobb. :)
Synes nordmenn drikker for mye. Er som om de ikke klarer å begrense seg! Utrolig flaut å være nordmann på tur da. Man har jo ett stempel. Selv har jeg ikke tatt no alkohol siden juni i fjor, men kjenner at det hadde vært kos med en iskald utepils i sola. Føler meg ikke heeelt klar for det ennå, for da må jeg pumpe meg så jeg har mat i tilfelle snuppa blir sulten, men det kommer nok. Det å drikke mer enn 1 øl/glass vin blir det nok leeeeenge til! Lov til å kose seg innimellom, men skjønner virkelig hva du mener. Ser på facebooken at flere mødre jeg kjenner kommer det festbilder av HVER helg. KVALMT!

Stine

06.10.2012 kl.01:51

Jeg har foreldre som drikker nesten hver helg, og det har de gjort helt siden jeg var liten... De har drukket seg fulle nesten hver gang, og det har alltid endt i tårer og at jeg gråter meg i søvne.

Nå bor jeg sammen med kjæresten min, som også drikker, men blir ikke full, men jeg klarer ikke å godta det, fordi jeg har opplevd så mye fælt med foreldrene mine at jeg er redd det samme vil skje. Og jeg er helt enig, det burde ikke være sånn at man alltid skal drikke alkohol i alle sammenhenger. Jeg for min del blir oppriktig redd, lei meg og såret hver gang jeg hører noen nevne alkohol.

Så det har gjort slik at jeg sitter igjen med veldig få venner, en kjæreste jeg nesten ikke klarer å være sammen med og foreldre som jeg ikke tør å komme hjem til når jeg har fri fra universitetet.

Jeg er heller aldri på noen arrangement som har alkohol, så jeg sliter med å bli kjent med folk for å få venner... Har mista nesten alle vennene jeg hadde fordi de drikker seg fulle så ofte i Helgene...

Skriv ett nytt søtt ord

Melissa- Pseudotvillingmamma

Melissa- Pseudotvillingmamma

24, Sarpsborg

Jeg er en dame med tusen baller i luften, lider av ekstrem skrivekløe og enorm tankevirksomhet. Det som blir skrevet er nok ikke alltid det mest gjennomtenkte, men jeg er ærlig og blåøyd helt inn til beinet. Jeg er gift med en stilig type, og har to barn med nesten 12 måneder mellomrom. Har også ei lita mopsefrøken, en chihuahua. Vi bor i et gammelt fransk murhus i Sarpsborg sentrum, som per nå er ett lite prosjekt i seg selv. Jeg elsker interiør, håndarbeide, blader, barn, kaffe, sjokolade og selvfølgelig familien og livet mitt. Jeg jobber innen helsesektoren, og trives med å være en omsorgsperson. På denne bloggen finner du skriblerier om livet vårt, på godt og vondt. Johannes Olander 02.09.08 Maren Elisabeth 01.09.09

Kategorier

Arkiv

hits