Pelsindustri!

Ja, de fleste av oss har vel fått med oss de forferdelige bildene og videoene som har blitt vist på nyheter og lignende de siste dagene.
Jeg må si jeg er rystet over at det er slike forhold i et land som Norge. Jeg ble direkte kvalm av videoen, og var rett og slett uvel resten av dagen. Det er ikke humant å la dyr lide på den måten.
Men, det er et men her.
Det er ikke alle dyr som har det slik som vi har sett de siste dagene. Selvfølgelig er det noen som har det værre enn andre, slik vil det alltid være. Men de fleste farmene som driver slikt oppdrett har faktisk dyrene under gode forhold, får god mat, bor i store bur, og har daglig kontakt med mennesker. Det beste hadde selvfølgelig vært at INGEN dyr ble holdt i fangenskap for pelsen sin skyld, i og med at vi innehar egenskapen å produsere andre varmekilder enn pels. Men bildet er mer nyansert enn media viser oss. De elsker jo å vise oss slike sjokkbilder og filmer. .Det finnes også bønder som utnytter hele dyret, slik som man gjør med sauen. Lammeskinn er jo OK for de fleste av oss? Eller?
Vel, i denne bransjen, som i de fleste andre, finnes det useriøse aktører, det er de som desverre blir blåst opp, og fremstiller hele bransjen i et dårlig lys.

Det jeg skal frem til er at vi kan ikke være antipels etter en slik artikkel. Men man må være kritisk til hva slags pels man har, og hviken farm det kommer fra.
Men, det de fleste vil få til er jo å stenge alle pelsfarmer slik at det ikke skal bli fremstillt mer pels. Jeg synes det i og for seg er en bra ting å gjøre, for da eliminerer man jo muligheten til å skade dyrene på den måten. MEN, de pelsene som vi allerede har, de har vi, og det får vi ikke gjort stort med nå. Enkelte sier jo vi skal brenne opp den pelsen vi har til og med,og hva er poenget med det?
Markedet for pels vil alltid være der, blir det ulovlig er det mulig det blir enda mer utrygge omgivelser for dyrene, og null kontroll fra utsiden. Det er forsåvidt enda verre enn slik det er nå.
Det som skal til er HYPPIGE kontroller på ALLE pelsfarmer, slik at man sikrer seg en god oppfostring av de stakkars dyrene. For LIDE, det skal de IKKE. I tillegg kan vi benytte alle deler av dyret, slik at det ikke bare er for skjønnhet vi gjør dette. For det sier jaggu noe om verden i dag!!
Vi kan for eksempel sammenligne med barnearbeid. De fleste av oss sier NEI til barnearbeid. Men, så lenge ikke verden/vi passer på å skaffe små uskyldige barn i u-land mat og husly, bør vi si ja til det. Uten oss hadde barna sultet ihjel. Det er fler måter å se dette på, for det beste hadde muligens vært at de slapp det vonde livet og døde. Men på en annen måte, vet vi jo det at så lenge vi fortsetter å kjøpe, har barna mat og husly. Selvom jeg synes det er fryktelig smertefullt å tenke på at barna jobber.
Dette var for å sette det på SPISSEN. For å vise dere at det alltid er flere sider av en sak. At mange sier NEI til ditt og NEI til datt, uten å ha tenkt gjennom det og funnet en egen konklusjon etter å ha vurdert alle sidene frem og tilbake.
 
Ja, det er grusomt. Men mange av oss sitter å gafler i oss kjøtt og søte små gule kyllinger hver dag også. Ingen MÅ spise kjøtt. Om man tenker på hva kroppen trenger, så kan man like gjerne spise linser og bønner.
Noen som følger tankegangen min her?
Jeg kommer i alle fall til å ha skrekkbildene på hjernen lenge, dette var virkelig ubehagelig.
Dere må ikke missforstå meg. Jeg synes pelsindustrien er en unødvendig ting. Men alikevel sluker jeg ikke alt media sier med åpen gane...!!
Ha en nydelig kveld folkens:-)

14 Søte ord

M

02.nov.2010 kl.21:05

JA til å benytte hele dyret av ville dyr, inkludert pelsen. Jeg synes det er greit så lenge dette er ville dyr som har levd i det fri.

Jeg velger å si NEI til pelsoppdrett uansett om forholdene er "gode" fordi jeg ikke synes noe om å ha dyr i bur på den måten uansett om de får god mat eller har "større" plass å bevege seg på. Dessuten hjelper det ikke å ha inspeksjoner så lenge de vet om det på forhånd. Men det er min mening.

Jeg er glad for at debatten er oppe igjen. Jeg vil ikke at pengene jeg betaler i skatt skal gå til en slik næring. Og hvis pelsdyrnæringen skal fortsette må den endres DRASTISK.
Skjønner godt hva du mener. èn ting er de som gjør alt etter boka, men så har man de som er skikkelig pyton! Likevel så synes jeg det er litt rart at noen har så mange som 10 000 dyr! Hvordan i all verden klarer de å holde kontroll på hvordan det går med hvert enkelt dyr?? Er litt vann over hodet synes jeg! Sau/ku synes jeg er annerledes, for dette er jo nyttedyr. HELE sauen blir brukt, og HELE kua. Hvor ofte ser man tilbud på mink-kjøtt på butikken liksom? Personlig styrer jeg langt unna pels (med mindre det er angorapels, for de trenger man ikke å slakte for å få pelsen ;p), og holder meg heller til fuskpels dersom jeg absolutt skal ha! :)

Mia

02.nov.2010 kl.21:32

jeg fikk sjokk når jeg hørte om hvor mange pelsfarmer vi har i Norge, jeg trodde egentlig at Norge var bedre enn som så! vi har kommet langt i utvikling generellt, men holder fortsatt dyr i små bur under fæle forhold, det syns jeg er skammelig!

nå skal det bli forbudt med høner i for små bur, og det finnes regler på hvor store bur til selskapskaniner skal være. men vi har lov til å holde "ville" dyr, i små bur på pelsfarmer! NEI til pels fra meg!

Min mening

03.nov.2010 kl.13:59

Minner enkelte debattanter her om at alle dyr vi i dag har i bur en gang har vært "ville", og at dette kan slå veldig galt ut om vi skal ha likhet for loven om forbudet slår gjennom. Da må vi slipper "fri" alle kaniner, hamstere, rotter, chinchillaer, etc også! For alle disse slekter på dyr som har levd i det fri en dag for mange herrans år siden. Et dyr som er født i bur, og har mange generasjoner bak seg som har det samme, vil ikke vite om noe annet, og det er da høyst diskutabelt om reven tar skade av det.

Og ja, det finnes regler for størrelser på bur, for ALLE dyr, men blir disse overholdt? Og hvem er det som kontrollerer det i private hjem? Jeg bare spør.... Jeg kjøpte en gang en chinchilla, som jeg mer eller mindre kjøpte fordi jeg syns synd på den; den satt i et bur som var 15 cm dypt, 50 cm høyt og ca 30 cm bredt. Et ombygd gammelt medisinskap! Det sier sitt.....

Vil også gjerne minne om at de fleste bønder som driver pelsfarmer bruker HELE dyra, det som ikke går til pels, blir malt opp og går til for til andre dyr på gården, som igjen gir deg og meg "fôr". Husk at media viser oss verstingene her, og at det er det de tjener på!

Istedenfor et forbud, som jeg tror vil gjøre situasjonen verre for de stakkars dyrene som allerede har det dårlig, mener jeg at vi skal kreve mer tilsyn (som nå er satt iverk), og mer dyrevennlige lover (herunder burde det kanskje være et maksantall man har lov til å ha), og strengere regler. DET er til dyrenes beste.

Jeg syns det er flott at det finnes forskjellige meninger om saker og ting, også denne saken, men jeg syns det går for langt når de som er for pels, og gjerne bruker det selv, blir uthengt for det. Det må gå an, selv for pelsmotstandere, å respektere de som ser verdien av dyrene på flere måter.

Min mening

03.nov.2010 kl.14:02

Syns forøvrig det er flott at du tør å si hva du mener, Melissa, alt for mange "følger strømmen", og skjuler ansikt om de går mot den (som jeg, med mitt navn....).

PS: Du vet hvem jeg er, du var i bryllupet mitt i sommer, og vi er praktisk talt i slekt :) Vil ikke gå ut med navn, fordi jeg ikke ønsker å bli hetset for meningen min. Derfor syns jeg du er tøff som gjør det.

Diva Grotesque

03.nov.2010 kl.15:18

DEt folk IKKE teker på, er at vi forbyr det her, kommer det til å eksalere et annet, sted, for etterpørslen kommer ikke til å forsvinne med det første, og det blir jo å velge den minste av to onder. For vi HAR fortsatt veldig gode kår i mot veldig mange andre land, hvor dyrene har det langt værre!
Ville bare si at du har fått en bloggaward fra meg :)

m

05.nov.2010 kl.18:55

Syntes du det er ok at vi "koser" oss med pelsene til disse dyrene selv om de bor i "store" bur? Pels er ikke livsviktig for oss mennesker. Vi har moderne og kunstige, gode nok varme klær. Medisiner og mat er en helt annen sak. Jeg føler det blir feil at disse dyrene (selv om de får bo i store bur, noe som overhodet ikke øker livskvaliteten tilstrekkelig) hvis eneste mening skal være å dø for at vi har lyst på en pels For det er slettes ikke en nødvendighet på lik linje med medisiner og mat. Pels er til ren "glede" for oss mennesker. Du kan jo bare tenke deg selv hvis din egen hund skulle vært i den situasjon. Her kan jo flere komme med "men det er jo bedre enn at de blir mishandlet og forlatt ute i naturen"; dette blir en vag unnskyldning for dyr burde hverken bli mishandlet eller dø for å gi noen pels. Det er ikke noe ideelt for dyr å være i en slik situasjon, selv om de får daglig kontakt med mennesker (noe jeg vil tippe er en kos eller klapp i ny og ne).

Sjelden jeg kommenterer på bloggen din, men denne gangen engasjerte det meg og kunne ikke få meg til å la vær. Tøft at du står for dine egne meninger - nå gjør jeg det samme:) Dessuten er det jo både spennende og friskt med en diskusjon av og til:))

Melissa- Pseudotvillingmamma

05.nov.2010 kl.20:59

m: Jeg skjønner hvor du vil.

MEN, jeg mener det at DYREKJØTT ikke heller er en nødvendighet, hvorfor sette gaffelen i en stakkars liten uskyldig kylling? Det er vel ikke nødvendig. Du har jo mye annen mat som gjør deg mett også?

Det har det seg slik at vi er over dyrene- og godt er det. Det er en grunn til at minken for eksempel ikke har tatt over verden. Evolusjonen har gjort det slik at menneskene er øverst.

Så jeg mener at både mat, pels og mye annet er en GLEDE for oss mennesker. Så om man skal være pelsmotstander, synes jeg man kan spise bønner og linser isteden for kjøtt også.

Ingen dyr skal selvfølgelig bli mishandlet. Forholdene kunne absolutt vært forbedret, ingen tvil om det!:-)

Greit å høre flere sider av en sak ja, det gjør at man selv får litt perspektiv. Takk for kommentar:)

05.nov.2010 kl.21:20

Må bare kommentere jeg.... Først til Min mening: De dyrene som en gang har vært i bur, det er jo sinnsykt lenge siden. Så og si alle dyr har vært ville!!! Så da mener du egetlig at ingen skal ha husdyr?? Uansett så skal man ta vare på dyrene sine. Det er ingen dyr som skal lide på denne måten. Er du klar over at dyr har lik smerteterskel som oss mennersker? Hadde du likt og blitt suttet inn i et bur og blitt bitt. Og så blitt drept for og henge rundt nakken på et menneske som ikke klarer og kjøpe seg falsk pels? Nei det trur jeg ikke.

Og det er heller ikke så mange minker og slikt som blir kvernet opp og blir til mat for de andre dyra. De tar bare pelsen og kaster resten. Mens sau og slikt som de bruker hele dyret er jo greit, De blir ikke drept bare pga pelsen. Det er det jeg syns er feil.

Og Melissa : Vist man ikke spiser kjøtt, så må man spise grønt, og da spiser man jo faktisk maten til dyra. Så det blir jo hipp som happ..

Kate

06.nov.2010 kl.01:08

Jeg er enig med deg. eg må faktisk le litt når folk sier hele tiden at man trenger kjøtt for og overleve når det finnes tusenvis av vegetarianere. Jeg har selv vært vegetarianer i 6 år og er faktik i bedre form og har bedre energi etter jeg sluttet med kjøtt og har faktisk ikke en eneste mangel.

en ironi til er at jeg opplevde en gang at noen drev og snakket om hvor fordferdlig det var at de solgte lammeskinn. og et par timer etter på snakket om hvor godt det skulle bli og spise lamme køtt i helgen.

Min mening

06.nov.2010 kl.12:11

Jeg har lyst til å fortelle alle dere som når tar side med den en av såkallte dyrevernsorganisasjonene i denne saken, en sann historie, som jeg skulle ønske aldri hadde funnet sted (hverken med tanke på organisasjonene, og deres arbeid, eller dyrene). En farmeier jeg kjenner til har ved flere anledninger hatt besøk av forskjellige slike, som kaller seg dyrevenner. Hver gang har de ødelagt pelsene til dyra og/eller sluppet de ut av burene sine, og/eller stjålet stamtavlene. For det første: ødelegger man pelsen (det "vanligste" er spraymaling, som også treffer øya til dyra og lar de dermed lide, siden de ikke dør av dette), så får ikke eieren solgt den. Dette ødelegger ikke bare økonomien hans, men bare halve dyret blir utnytta videre, altså innmaten. Og dyra blir da også tatt av dage så raskt som mulig.

For det andre: om man slipper fri rev som er født i fangenskap, så overlever de mest sansynlig ikke mer enn maks noen dager. Dette er dyr som ikke er trent i å skaffe seg mat i naturen, og som ihvertfall ikke er trent til å vite hvilke dyr man skal holde seg unna der ute (eller til å være i det fri generelt). Derfor kan jeg ikke se at en "befrielse" er til det beste for dyra velferd.

For det tredje: fjerner man stamtavlene, så får heller ikke eieren noe særlig utbytte av pelsene, og igjen er det bare innmaten som i realiteten kommer til nytte. DET er ikke å utnytte HELE dyret, som mange pels-motstandere krever. Dette har heller ikke noe med dyrevelferd å gjøre.

I tillegg til dette har den samme bonden, som også har drevet med kjøttproduksjon (okser) og melk (kuer), opplevd nattlige besøk i fjøset. Her har aktivister som sympatiserer med en organisasjon som hevder å arbeide for dyras velferd tatt seg inn i fjøset på natterstid. Den ene natten skøt de den ene kua hans, mens kalven (som var avhengig av mora enda) stod ved siden av. Kua døde mer eller mindre momentant. Den andre natten gjorde de det samme, men denne gangen døde ikke kua. Den ble skutt i halsen, og forlatt blødende og døende, med kalven rautende ved siden av (også denne fortsatt avhengig av mora). Når bonden oppdaget dette, først noen timer senere, på morgenen, var kua fortsatt ikke dø, men sterkt redusert. Han måtte da ta hagla fatt selv.

Det skal også være sagt at denne konkrete bonden ikke driver lenger, han er pensjonert. Nå har andre tatt over driften av gården, men driver heldigvis videre i samme ånd. Denne gården driver på en god måte, har bedre vilkår for dyrene enn loven krever, og har derfor gjennom mange år levert kjøtt til de fineste restaurantene her i landet. Bonden var høyst respektert innad i miljøet og godt kjent blant andre for god kvalitet på alt han leverte. Til og med dyrevernerne, som de kallte seg uten egentlig å fortjene det etter min mening, innrømte at forholdene på denne gården var gode, og at den eneste grunnen til at de angrep den (opptil flere ganger) var at de PRINSIPIELT var i mot pelsdyr. De innrømte også at de ikke hadde satt seg godt nok inn i situasjonen på gården før de gikk til angrep, og visste egentlig ingenting om hvordan bonden drev. DET sier i grunn sitt.

Som livslang dyreelsker nekter jeg å la med assosiere med slike mennesker, og dette er den eneste grunnen til at jeg aldri har meldt meg inn i en organisasjon som hevder å jobbe for dyrenes beste. Jeg kjenner til deres arbeidsmetoder, og vil ikke støtte det! Husk på denne historen, som desverre ikke er unik, neste gang dere vurderer medlemsskap i en slik organisasjon. Det er ikke alt som blir presentert på nettsidene deres, ei heller når de verver dere som medlemmer.

Hilde Valbjørn Hagelin

06.nov.2010 kl.12:31

Tusen takk for at du tar opp dette temaet - det er utrolig viktig, for det angår hverdagen til nesten 800.000 dyr!

Det er sant at ikke alle gårder er like, men noe som desverre også er sant er at pelsdyroppdrett aldri kan bli bra for dyrene; det går nemlig ut på å holde aktive rovdyr innesperret i små nettingbur.

Uansett hvor mye den enkelte oppdretter legger seg i selen for å gjøre det bra, kommer man ikke forbi det faktum at rev og mink mistrives i bur.

De mistrives faktisk så mye at de blir frustrerte og får adferdsforstyrrelser; de kan bite på seg selv, hoppe hvileløst fram og tilbake, bli apatiske og drepe egne valper.

Når vi ser bilder av dyr med store sår og avbitte bein, er dette typisk et resultat av adferdsforstyrrelsene, som altså opptrer når dyrene innesperres i bur.

Dyremishandling i pelsindustrien er altså ikke til å komme utenom: det er mishandling å innesperre dem i bur. Store sår og avbitte bein og haler, er blant konsekvensene.

Sjekk flere argumenter mot pelsdyroppdrett på http://www.dyrevern.no/kampanjer/pelsfri/hvorfor_si_nei_til_pels/fem_gode_grunner_til_a_si_nei_til_pels

m

06.nov.2010 kl.18:57

Bare for å svare på spørsmålet ditt; ja, er mye annen mat som gjør meg mett:) Men å forstå at noen slakter dyr pga. mat er så mye lettere å forstå enn folk som dreper dyr hvis eneste mening er pels. Motivet bak sier noe om holdningene våre. Å drepe noe fordi vi er over det er så makt misbrukende som det går an. Jeg hadde vel forstått det mer hadde vi mennesker trengt pelsen for å holde varmen idag. Lettere å godta slikt om vi for eksempel stadig vekk hadde sett unge barn sitte på et fortau å fryse fordi de ikke hadde klær og ønsket så sårt at de hadde en pels for å holde dem varm; men slik er det heldigvis ikke. Jeg står for min mening; det er ikke god nok grunn at det skal være til glede for oss. Men når sant skal sies er jeg både glad i kylling, biff og det meste av kjøtt som hører middagen til; så kanskje det er jeg som er dobbeltmoralsk;) I kveld skal jeg spise mousaka med kjøttdeig og jeg gleder meg - er vel en liten "jævel" i oss alle;D

Skriv ett nytt søtt ord

Melissa- Pseudotvillingmamma

Melissa- Pseudotvillingmamma

22, Sarpsborg

Jeg er en dame med tusen baller i luften, lider av ekstrem skrivekløe og enorm tankevirksomhet. Det som blir skrevet er nok ikke alltid det mest gjennomtenkte, men jeg er ærlig og blåøyd helt inn til beinet. Jeg er gift med en stilig type, og har to barn med nesten 12 måneder mellomrom. Har også ei lita mopsefrøken og en katt, som forøverig er oppkalt etter Emil i lønneberget. Vi bor i ett gammelt fransk murhus i Sarpsborg sentrum, som per nå er ett lite prosjekt i seg selv. Jeg elsker interiør, håndarbeide, blader, barn, kaffe, sjokolade og selvfølgelig familien og livet mitt. Jeg jobber innen helsesektoren, og trives med å være en omsorgsperson. På denne bloggen finner du skriblerier om livet vårt, på godt og vondt. Johannes Olander 02.09.08 Maren Elisabeth 01.09.09

Kategorier

Arkiv

hits