Julenissen

 

Om man tror på nissen, og lurer på hvordan han får levert alle gavene sine, så les dette:
vet inte om hastigheten kommer fram men tänkvärt om du nu tror på tomten^^
:Det finns ca 2 miljarder barn på jorden. Men nu vill ju tomten inte besöka muslimer, hinduer, judar eller buddister, vilket reducerar antalet till 15% eller 378 milj...oner. Med ett världsgenomsnitt på 3.5 barn per hushåll är det sålunda 108 miljoner hushåll att besöka, om vi kan anta att det finns minst ett snällt barn i varje hem. (Kanske 2 i Jönköping, men det höjer ju inte genomsnittet).

Jultomten har, pga., jordens olika tidszoner och rotation, ca 3.5 timmar på sig att jobba, om vi antar att han reser västerut, vilket ju blir mest logiskt. Han besöker sålunda 967,7 hem per sek. Det betyder alltså att för varje kristet hem med minst ett snällt barn (2 Jönköpingsbor), har tomten ca 1/1000 sek till att parkera släden, springa ut och hoppa ner genom skorstenen, dela ut julklappar, hojta tre gånger, klämma 2 snapsar, upp genom skorstenen igen, i släden och iväg till nästa hus.

Om vi antar att alla hem som ska besökas är jämt fördelade är det ca 1km mellan varje hus i genomsnitt. Tomten färdas sålunda 100 miljoner km, toabesök och andra pauser räknas ej.
Med andra ord flyger tomtens släde med ungefär 1000km/sek eller 3000 gånger ljusets hastighet. Som jämförelse kan nämnas att den snabbaste farkost som människan hittills skapat, rymdsonden Ulysses, färdas ca 50km/sek. Som kuriosa kan nämnas att en normal fjällren kan komma upp i en hastighet av ungefär 30 km/h.

Lasten i släden är ett annat intressant objekt. Om vi antar att varje barn får klappar motsvarande 1kg, har släden en last på 500 000 ton, tomtens vikt ej medräknad. På land kan en normalstark ren dra 200kg.

Även om vi antar att de speciella flygande renarna kan dra en vikt 10 gånger denna, kommer inte släden ur fläcken, om inte tomten skaffar fram ca 360 000 dragvilliga renar. Detta kommer att ge släden en samlad vikt på 600 000 ton. 600 000 ton, som flyger med 1000km/s alstrar ett enormt luftmotstånd. Detta kommer att hetta upp renarna, ungefär som en meteorit som inträdigt i jordatmosfären. De två ledarrenarna kommer då att absorbera en energi motsvarande 14 300 triljarder joule per sek, eller 14 300 triljarder watt. Ledarrenarna kommer helt enkelt att brinna upp omedelbart och de bakomvarande kommer att utsättas för en ljudvallsbang och därefter brinna upp själva brinna upp.

Alla renarna kommer att möta sina anfäder på mindre än 4.26 tusendels sek, dvs. när tomten kommer till sitt femte hus. Detta är dock hypotetisk, för då släden accelererar från 0 till 1000km/s på 1/1000 sek, kommer alla i släden att bli utsatta för en g-kraft 17 500 gånger större än tyngdkraften. En tomte på ca 150 kg (vikten uppskattad efter existerande kopior) skulle naglas fast i bakre delen av släden motsvarande en vikt av ca 3 miljoner kg, vilket ögonblickligen skulle krossa alla benen i hanns kropp och förvandla honom till en våt fläck. Slutsatsen bör bli att om tomten någonsin levat så är han definitivt död nu.

4 Søte ord

Emma

06.des.2010 kl.13:15

Hei hei!

Er så koselig å lese bloggen din, syns du er flink jeg snuppa!

Jeg tenkte på en ting, jobbet du før du fikk barna? eller gikk du på skole?

Hmm, jeg går på skole nå skjønner du og fant ut forrige uke at jeg er gravid!! :-)

Sååå jeg er jo overode ikke erfaren, og kan ingenting egentlig, men lurte på hvordan det blir med støtte?

Veit du det?

Hehe.. Huff... Men vi gleder oss eldig her i heimen nå da, koselig blir det uansett med eller uten penger! :-)

Klem Emma

Melissa- Pseudotvillingmamma

06.des.2010 kl.22:33

Emma: Tusen takk:-)

Og gratulerer så mye med graviditeten!!! Jeg jobbet og gikk skole. Så jeg hadde ikke verdens største inntekt, men det har gått på et vis. Et tips er å jobbe MYE mens du klarer, og sykemelde deg. Da kan du søke permisjonspenger utifra sykepengene dine. Om ikke får du engangsstønad, på litt over 30tusen.

Har du noen jobb nå da? I forhold til lånekassen kan du ta opp fult lån og stipend. DET HAR JEG. Og da får du ca 1000kr i tillegg for at du har omsorgen for barn også. Skal du fortsette skole? Hva med fjernundervisning slik jeg går? Da kan du kombinere barn, og skole. Og samtidig få penger.

Det er dyrere med barn enn jeg trodde, men det går veldig fint alikevel. Og om mannen/samboer jobber, så er det jo inntekt der også. Pluss at man får 980kr i barnetrygd, og 3300kr i kontantstøtte fra 1-3år om barnet ikke er i barnehagen.

Kjenner jeg deg Emma?:-):-)

Hild Frøya

08.des.2010 kl.16:54

Nå ødela du jo hele troen min på julenissen da. Fy fy.. Hehe..

Emma

10.des.2010 kl.14:13

Neida, vi kjenner hverandre ikke, eller jeg føler jeg kjenner deg litt når jeg leser bloggen din, er fra Oslo jeg da. :-)

Jeg studerer sykepleie nå skjønner du, og er ferdig til sommeren, om alt går i boks, men har typ termin i begynnelsen av juli. Og jeg tror jeg har skjønt det sån at jeg kan få støtte fra lånekassa da, men blir jo ikke noe mer enn 8000 i mnd, så kommer fødselspenge i tilegg.

Akk... Vi får vell oppsøke NAV (nei, aldri og vet ikke) :-)

Jeg får ikke jobbet noe som helt så egentlig, jeg vil gjøre ferdig skolen, og vi er i praksis i 4 mnd fremover. Det vil si null sosialt liv og null overskudd! :-/ Men men...

Jeg må nok ha barnet i barnehagen når den tid kommer, jeg må jobbe, eller går ikke ting rundt her, er DYRT å bo og leve i Oslo! :-)

Men takk for svar, det hjalp litt assa! :-)

Skriv ett nytt søtt ord

Melissa- Pseudotvillingmamma

Melissa- Pseudotvillingmamma

22, Sarpsborg

Jeg er en dame med tusen baller i luften, lider av ekstrem skrivekløe og enorm tankevirksomhet. Det som blir skrevet er nok ikke alltid det mest gjennomtenkte, men jeg er ærlig og blåøyd helt inn til beinet. Jeg er gift med en stilig type, og har to barn med nesten 12 måneder mellomrom. Har også ei lita mopsefrøken og en katt, som forøverig er oppkalt etter Emil i lønneberget. Vi bor i ett gammelt fransk murhus i Sarpsborg sentrum, som per nå er ett lite prosjekt i seg selv. Jeg elsker interiør, håndarbeide, blader, barn, kaffe, sjokolade og selvfølgelig familien og livet mitt. Jeg jobber innen helsesektoren, og trives med å være en omsorgsperson. På denne bloggen finner du skriblerier om livet vårt, på godt og vondt. Johannes Olander 02.09.08 Maren Elisabeth 01.09.09

Kategorier

Arkiv

hits