Ammedebatten tar nok aldri slutt..

Jeg må med hånden på hjertet si at å amme, er det beste jeg noengang har opplevd. Jeg har ikke bare god ammeerfaring, når Johannes ble født slet jeg utrolig mye med å få det igang, på grunn av en brystreduksjon jeg fikk utført når jeg var 18år. I tillegg har jeg fått melkeganger ut av arrene, som tetter seg, selvfølgelig fordi de ikke blir tømt tilstrekkelig. Jeg var ved å gi opp x-antall ganger, men klarte på grunn av entusiasmen til min kjære mamma og holde ut. Og vips, så var jeg en superammer. Men det skal sies at jeg ikke har fullammet mine barn etter 4 måneder. Jeg ammet også Johannes under hele svangerskapet med Maren, og ammet begge to når hun var født.

Samtidig som jeg er "for" amming. Mener jeg at hver enkelt skal kunne ta egene personlige beslutninger utifra sin egen situasjon. Det er da ingen regel at man skal amme. Mengden stresshormoner som går over i melken er relativt stor, om mor sitter å har det forjævelig. Jeg synes da det er bedre for alle at mor ikke føler det som et nederlag, og går over til morsmelkerstatning.

Helsepersonell bør også være lydhøre ovenfor mor, og hva hun vil. De skal ikke si konkrete meninger om man ikke spør. Men de skal heller ikke være dømmende ovenfor mors beslutninger.

Amming har helsegevinst, og man kan ikke unnlate å fortelle om det. Helsegevinstene er faktisk godt dokumenterte, og han forskeren som kom med diverse utsagn hadde blitt betalt av morsmelkerstatning industrien. Ser man nøye på tall, og statestikker, viser det enkelte fordeler. Morsmelk inneholder antistoffer som bekjemper både bakterier og virus.Ellers kan man jo dvele ved om giftige kjemikaler o.l, har en negativ effekt på barnet. Men, når alt kommer til alt tror jeg at morsmelk er bra. MEN, de som ikke ammer, skal IKKE føle det som et nederlag.

Når ammingen ikke fungerer eller melken ikke strekker til, føles det for mange som et nederlag og noen kan også føle seg mislykket i morsrollen. I stedet for å plage deg selv med følelsen av å ikke strekke til kan du trøste deg med at du gjorde hva kunne. Uansett hva som er årsaken til at ammingen ikke fungerer, så er det viktig å huske at:

  • å være en god mor er ikke det samme som å være en ammende mor
  • å være en god mor har mange flere kvaliteter enn bare det å produsere melk
  • å gi et barn kjærlighet og varme er uavhengig av dine ammemuligheter

Det jeg er redd for, er at den nye genrasjonen vokser opp med at amming er nærmest umulig. For det er det jo ikke alltid. For enkelte ja, men ikke for alle. Og jeg synes alle skal gi det en sjangs.

Men amming handler om mye mer enn ernæring. Det handler om kos, nærhet, blikkkontakt, og kroppskontakt. Dette kan man også oppnå på andre måter, og gjennom flaskemating. Men da må man nok være mye mer bevisst det. Jeg kjenner enkelte som har gitt babyene sine flaske, og rett og slett bare lagt de til rette i en vippestol eller i sofaen med noe som har holdt flasken oppe. Det er utelukkende helt uaktuelt i mine øyne. En gang inni mellom kanskje, men dette bør ikke bli noen vane. Hva slags nærhet er det da?

Noen ting man kan tenke på når brystene verker og det renner blod er jo...

Fordelene for mamma

  • Ved amming dannes hormonet oksytocin. Dette bidrar til utdrivningsrefleksen, slik at melken strømmer ut. I tillegg har dette hormonet andre positive effekter. Livmoren trekker seg raskere sammen under påvirkning av dette hormonet
  • Amming forebygger til dels brystkreft. Jo tidligere i livet du har fått barn, og jo lengre du har ammet, desto mindre risiko for brystkreft.
  • Amming ser også ut til å redusere risiko for kreft i eggstokkene. Dette er en alvorlig type kreft som man ofte oppdager for sent til at det lar seg behandle.
  • Amming har positiv effekt på psyken. Hormoner som dannes under amming har beroligende og avslappende effekt på moren.
  • Amming gjør det lettere å gå ned i normalvekt igjen etter graviditeten.

Det siste punktet som lød som følger:

  • Fullamming kan fungere som relativt sikker prevensjon. Les mer om fullamming som prevansjon.

Det er rett og slett bare SVADA.. Spør nesten hvem som helst oppdaterte lege eller jormor. Svaret du får er at det IKKE er sikker prevansjon.

Og det vet jo jeg alt om, som ble gravid når Johannes var 3mnd og fullammet, dag og natt:)

Poenget mitt damer, er at dere skal lytte til deres egen kropp, og tro på at deres egen besluttning er riktig og bra. Ingen skal tro de er noe bedre mamma enn andre på grunn av amming.

Fakta hentet på mammanett.no


7 Søte ord

Linn

31.mar.2011 kl.20:59

Kjempe fint innleg :) jeg ammer fortsatt mitt barn på 15 mnd. Synes det er kjempe kos.

maddemoor

31.mar.2011 kl.21:35

Synes det er flott at du også er positiv til de som faktisk ikke kan fullføre ammingen ! :) Mange ammende mødre henger seg veldig opp i at amming er det beste uansett.. Jeg ammet til guttungen var 4 mnd men måtte slutte da han ble stiv i nakken. Syns det var synd å ikke amme mer, men nå trives jeg godt som flaskemamma også. Men som sagt, supert at du nevner positive ting om begge sider :)

Line - Mamma og kommende Fru.

31.mar.2011 kl.22:01

Jeg syntes du er kjempe flink Melissa!! :)
Amming er så helt fantastisk herlig! Ble så sinna på kroppen min da den ikke klarte å produsere mer melk pga for høyt vekttap allerede etter 4 måneder. Neste gang skal jeg drikke proteinpulver eller annen høyenergitilskudd for å klare det ;) *forbannelse å ha høy forbrenning noen ganger!*

Martes Foto

01.apr.2011 kl.09:39

Sv- Hei :) Jeg har fulgt med på bloggen din lenge , og kjenner meg igjen i mye av det du har skrevet. Tror vi sliter med mye av det samme. Jeg hadde diagnosen ME før jeg fikk SLE diagnosen. Er ganske tøft til tider ja, nå har jeg nettopp operert bort en svulst også- nyrekreft. Så det er ikke barebare! Håper du får noe mer svar etterhvert, noe som kan hjelpe deg :) Jeg selv er overlykkelig over at jeg endelig har fått vite hva som feiler meg og fått medisiner. De begynner å virke nå, jeg mister ikke så mye hår, sover mindre, føler meg mer opplagt og har ikke så mye feber, HALELUJA liksom, hehe :) Du virker som en super mamma og et godt menneske, god bedring og stå på! Håper dagene blir bedre fremvoer :) Og tusen takk for kommentaren!

Klem

Isabel - fotograf og mamma

01.apr.2011 kl.09:59

Fint innlegg Melissa. Jeg er så enig :)

Sv: Oh, ja, det er jo en risk å ta. Ihvertfall jeg som er så ironisk av meg. Kan fort missforståes :o Må tenke hardt over saken om jeg skulle bli valgt ut :)

Maria

05.apr.2011 kl.11:10

Du skriver veldig bra Melissa :-)

Skriv ett nytt søtt ord

Melissa- Pseudotvillingmamma

Melissa- Pseudotvillingmamma

22, Sarpsborg

Jeg er en dame med tusen baller i luften, lider av ekstrem skrivekløe og enorm tankevirksomhet. Det som blir skrevet er nok ikke alltid det mest gjennomtenkte, men jeg er ærlig og blåøyd helt inn til beinet. Jeg er gift med en stilig type, og har to barn med nesten 12 måneder mellomrom. Har også ei lita mopsefrøken og en katt, som forøverig er oppkalt etter Emil i lønneberget. Vi bor i ett gammelt fransk murhus i Sarpsborg sentrum, som per nå er ett lite prosjekt i seg selv. Jeg elsker interiør, håndarbeide, blader, barn, kaffe, sjokolade og selvfølgelig familien og livet mitt. Jeg jobber innen helsesektoren, og trives med å være en omsorgsperson. På denne bloggen finner du skriblerier om livet vårt, på godt og vondt. Johannes Olander 02.09.08 Maren Elisabeth 01.09.09

Kategorier

Arkiv

hits