Scoliose

Dette er nok ikke så interessant for de fleste av dere, men jeg håper muligens noen av dere kan lese dette, og det kan hjelpe dere på veien mot en diagnose.

Jeg var rundt 12 år når jeg oppdaget det første gang, ryggen verket når jeg gikk til og fra skolen. Og gymtimene var et sant helvete. Mormor sponset meg med en ny og god sekk, dog ikke så kul som jeg ønsket, men jeg viste at det kunne hjelpe litt og avlaste ryggen, med remmer både her og der. Derretter bar det til min første fysioterapitime, jeg var litt skjev i beina, noen cm, så det var ikke rart ryggen var vond. Innleggssåler, og fysioterapitimer kunne hjelpe. Men jeg ble bare verre og verre.

Alle så jo at jeg var skjev i ryggen, men vi trodde hele tiden det skyldtes beinlengdeforskjell. Jeg gikk i den tro, i mange mange år. Til jeg var hos en fantastisk nyutdannet kiropraktor. Hun sa klart at jeg hadde "scoliose".

Prøvde og ta det opp med legen min, som sa at det ikke stemte, i og med at når jeg bøyde ryggen fremover(krummet), så hadde jeg ikke den klassiske høydeforskjellen på sidene.

Etter en time, med en fantastisk (nok en gang relativt nyutdannet) fysioterapaut. Fikk jeg fastslått nok en gang scoliose, begge beina var 88cm. Hø. konveks scoliose i lumbalcolumna, økt svai, betydlig redusert nakkefleksjon og nedsatt kraftutvikling i magemuskulatur.

Ja, da er det ikke rart man har slitt med ryggen i 12 år?

Det er langt mer vanlig med scoliose enn man skulle tro. Det er en hverdag med mye smerter. Og graviditetene blir selvfølgelig enda hardere, og ryggen mer smertefull.

Lånt av: http://scoliose.wordpress.com/hva-er-scoliose/

Skoliose er en feilstilling som gjør at ryggraden går i kurver. De fleste har høyrekonveks kurve, men mange har to kurver, slik at ryggraden bakfra ser ut som en S. Skoliose finnes over hele verden i alle folkeslag. 8-10 % av befolkningen har diagnosen i mindre grad, det vil si at kurven er over 5 grader. Små skolioser finnes hos begge kjønn, mens kurver over 20 grader finnes mest hos jenter (9 av 10) . Skoliose gradene opererer opp til 90-120 grader. Diagnosen deles inn etter når den ble oppdaget: Infantil strukturell diagnose (0-3 år), juvenil idiopatisk skoliose (4-9 år), og adolescent idiopatisk skoliose (10 år og eldre).

Ekspertene er ennå ikke sikre på hvorfor noen får skoliose. men blant annet i Sverige forskes det en del, og de mener nå at noen av de strukturelle skoliosene har nevrologiske årsaker. De andre skyldes antagelig at kroppen vokser ujevnt på høyre og venstre side, og at noe holder igjen slik at skjevheten oppstår. Noen ganger kan skoliose arves ? enten fra mor til datter/sønn, eller fra far til datter. Noen fikk også skoliose etter å ha hatt polio. I Norge er miljøet lite og forskningen preges av dette. Tidligere ble mange skolioser oppdaget i forbindelse med skoleundersøkelse på de første trinnene i skolen. I dag blir ikke slik undersøkelse foretatt og mange unge kommer derfor sent til behandling

Hvilke plager er mest vanlige?
De vanligste plagene er selvsagt smerter og trøtthet som ved andre ryggplager, men skolioserammede har også andre plager som kan knyttes spesifikt til diagnosen. Mange sliter med hodepine eller migrene, astma/dårlig pustekapasitet, brokk på spiserøret som fører til problemer med magesyre, svake nakkemuskler på grunn av de gamle korsettene, isjas-smerter, depresjoner og hjerteproblemer. Flere av disse plagene er resultat av at indre kroppsdeler har dårligere plass på grunn av kurvene i ryggsøylen.

Hvordan behandles skoliose?
Når kurvene er under 40 grader behandles pasienten med korsett, og ved større kurver blir mange operert/avstivet. Alder har også noe å si for hvilken behandling som velges ? det er selvfølgelig forskjell på om skoliosen blir oppdaget når pasienten er et lite barn, ungdom eller fullt utvokst. I bl.a Tyskland finnes det alternativ behandling i form at fysioterapi og trening. Dette tilbudet har vi ikke i Norge. Fysioterapiutdannelsen i Norge inneholder ikke lengre noen spesifikk lære om vår diagnose! Noe vi finner meget uheldig!


Søte ord

Maren

23.11.2012 kl.15:00

Jeg har også scoliose, S-formet. Dette ble oppdaget da jeg var 12 år. Min mor så plutselig at noe var galt med ryggen og tok meg med til legen. De første 4 årene var jeg på undersøkelser, men det var aldri store forandringer så jeg slapp korsett. Hvordan ryggen ser ut, varrier fra dag til dag ifølge de rundt meg. Selv er jeg veldig lite plaget og det er ikke noe jeg tenker særlig over med mindre jeg ligger på ryggen på hardt underlagt :)

Skriv ett nytt søtt ord

Melissa- Pseudotvillingmamma

Melissa- Pseudotvillingmamma

24, Sarpsborg

Jeg er en dame med tusen baller i luften, lider av ekstrem skrivekløe og enorm tankevirksomhet. Det som blir skrevet er nok ikke alltid det mest gjennomtenkte, men jeg er ærlig og blåøyd helt inn til beinet. Jeg er gift med en stilig type, og har to barn med nesten 12 måneder mellomrom. Har også ei lita mopsefrøken, en chihuahua. Vi bor i et gammelt fransk murhus i Sarpsborg sentrum, som per nå er ett lite prosjekt i seg selv. Jeg elsker interiør, håndarbeide, blader, barn, kaffe, sjokolade og selvfølgelig familien og livet mitt. Jeg jobber innen helsesektoren, og trives med å være en omsorgsperson. På denne bloggen finner du skriblerier om livet vårt, på godt og vondt. Johannes Olander 02.09.08 Maren Elisabeth 01.09.09

Kategorier

Arkiv

hits